CES 2011: további információ és képek az MSB Technology újdonságairól

Az új MSB Technology Universal Media Transport meglehetősen nagy érdeklődést generált a gyártótól kapott beszámoló szerint, így talán érdemes egy kicsit részletesebben is megismerni a belvilágát.

A transzport mechanika, a videó processzálás és a hálózati kapcsolatokat biztosító rész teljes egészében megegyezik az alapként használt Oppo BDP-93 Blu-Ray játszóéval. Az audio rész és a külső tápegység viszont teljes egészében az MSB Technology által tervezett és átalakított. Az alap audio adatokat pufferelik, majd ezt követően elvégzik rajta szükséges konverziókat, mint például SACD felvétel esetén a decimálást, aminek következtében, ha a külső DAC az MSB saját Platinum DAC IV D/A konverterem az SACD felvételek végre maguk teljességében lejtászhatóvá válnak a 32 bites konverziónak és az MSB Network csatlakozásnak köszönhetően.

Az MSB Technology által használt különleges decimálás erősen számításigényes, ezért külön DSP -t használnak a szükséges algoritmusok futtatására. Amennyiben semmilyen átalakítást vagy másolásvédelemmel ellátást nem szükséges végezni a lemezen lévő vagy az informatikai úton kapott adaton, akkor azok változtatás nélkül kerülnek a kimenetekre, amikből kétféle van: a bármely D/A konverterrel kompatibilis 24 bites PCM kimenet, melyből 4 különböző áll rendelkezésre. A másik rendelkezésre álló útvonal az MSB saját un MSB Network 32 bites interfésze, amivel MSB D/A konverterekhez lehet csatlakozni.

Ebben az esetben, mivel a bejövő és a kimenő órajelek között az újabb pufferelés miatt nem lesz semmilyen közvetlen kapcsolat, az átvitel jittere is extrém alacsony lesz, a gyártó 2 ps értéket specifikál! Ennek az értéknek az elérésében valószínűleg nagy segítséget jelent a külső tápegység, ami az MSB hagyományaihoz híven egészen kivételes minőségű (és ami nem része az alapárnak). A transzport alapvetően 2 csatornás reprodukcióhoz lett optimalizálva. A mozi kedvelők a HDMI kimeneten keresztül tudnak meglévő AV processzorhoz csatlakozni, de a közeljövőben várható az MSB saját sokcsatornás MSB Network kimenetű opciója is.

A sztereó kimeneteken a legjobb minőség természetesen az MSB Network csatlakozáson keresztül, MSB D/A konverteren lejátszva a rögzített zenét, lehetséges. A hagyományos, más D/A konverterek által is fogyasztható SPDIF kimeneteken keresztül a gyártó által “intersample harshness correction”-nek vagyis a “minták közötti harsányság korrekciója”-ként említett korrekciós műveletet is elvégez. Ha valaki mozikat néz két csatornán keresztül, akkor a DSP a center csatornát valós időben keveri a két frontra és nem alkalmazzák a pufferelt lejátszást, hiszen ez a hangot aszinkronná tenné a képhez képest, okozna pár képkocka késleltetést.

A hálózati lejátszás kapcsán a gyártó a bithelyességet hangsúlyozza leginkább, mint a hangminőségre egyik leginkább ható tényezőt. A Universal Media Transport minden esetben bithelyes marad, legyen a forrás akár USB vagy eSata külső háttértár, vagy hálózati megosztott tárhely és UPnP szerver.

Talán nem túlzás azt mondani, hogy korszakalkotó készülékkel találkozhatnak majd azok akik vásárolnak belőle vagy eljönnek egyszer meghallgatni.

 

A CES-en nagy feltűnést keltettek az újdonságok és a kiálításon hallott hang. SZF barátunk MSB hívővé vált és küldött pár fotót is a helyszínről.