aktív hangfal

Aktív hangfalak

 

Az aktív hangfalak elsősorban abban különböznek a passzív hangfalaktól, hogy az erősítő be van építve, ez egy igen kompakt és helytakarékos megoldás. Ha otthonunkban szeretnénk filmeket nézni vagy zenét hallgatni, arra is ez a legjobb megoldás. Ezeknek a hangfalaknak a külsejére nagy gondot fordítanak, és annyira szépen alakítják ki, többféle színben és kivitelben, hogy egyáltalán nem zavaró egy nappaliban, inkább díszíti azt.

De nemcsak magánhasználatra szolgálnak ezek a berendezések, hanem hangszerkesztésre is alkalmasak, hangmérnökök, hangstúdiók is dolgoznak velük, bár azok már az igazi otromba hangfalak, amire mindenki emlékszik.

 

Az aktív hangfalak előnyei

 

Aki nem igazán igazodik ki a kábelek világában, és nem is nagyon ért a csatlakozók, hangfalak és egyéb eszközök összekötéséhez, és nem rendelkezik műszaki affinitással,  ne keseredjen el, mert nekik találták ki ezeket a hagfalakat, amelyekben már benne van az erősítő, tehát nincs szükség külön bekötni, beállítani. Ezeket a berendezéseket szinte bútordarabként tudjuk elhelyezni, mert olyan esztétikusak. Nagy volt az igény ezekre a megoldásokra, hogy egyszerűen kezelhető, könnyen mozgatható, bárki számára üzembe helyezhető eszközöket hozzanak létre. Egyre többen vannak azok, akik jó minőségben szeretnek zenét hallgatni vagy filmeket nézni. Nekik ez egy olyan lehetőség, mellyel megteremthetik otthonukban a mozi- és a koncertélményt.

 

Az aktív hangfalak anyaga

 

Hangfalakat, berendezéseket többféle minőségben és árfekvésben lehet elérni. A dobogó legalján a műanyag hangfalak állnak. A műanyag nem képes felvenni a versenyt a fával, mert nincsenek olyan akusztikai tulajdonságai. A műanyag hangfalak kinézetüket tekintve igen impozánsak, sokféle kivitelben és színben kaphatók, talán ezzel akarják a gyártók kárpótolni a vásárlót, amiért nem kap olyan minőséget, amilyent szeretne. Igazi jó zenei hangzást, tiszta hangokat kizárólag a fából készült dobozokból kaphatunk. Eltűnik a rezgés, ami zavaró körülmény, és egy merev, rezgésmentes házat kapunk. Ez viszont már jóval súlyosabb a műanyagnál, de még így is könnyen mozgatható, összeszerelhető. Aki igényes, minőségi hangzást szeretne otthonába, annak érdemes ebbe beinvesztálni, de már kisebb rendezvényeket is le lehet bonyolítani ezekkel a hangfalakkal.

A legmagasabb kategóriába azok a hangfalak tartoznak, amelyeket nagy rendezvényeken, koncerteken használnak. Ebben az esetben nagyon fontos a minőség, hogy minden hang tisztán szólaljon meg.

 

Az aktív hangfalak minden szintű felhasználásban megállják a helyüket, és az otthoni használatban is egy olyan forradalmi megoldást nyújtanak, amellyel akár kábelek nélkül élvezhetjük kedvenc zenénket. Nem kell rejtegetni, eligazítani a kábelek sokaságát, egyszerű és esztétikus megoldások állnak rendelkezésre, és még mérnöknek sem kell lenni ahhoz, hogy például egy távirányító vagy  a telefon segítségével beállítsunk egy komplett sztereo rendszert, amellyel lehetőség van streamelésre, vagy csatlakozhat a tévéhez, és megnézhet egy koncertfilmet, amely olyan minőségben szólal meg, mintha magunk is ott lennénk a koncerten. Az aktív hangfalak sok lehetőséget rejtenek, és nemcsak a profiknak szolgáltatnak minőségi berendezéseket, hanem azoknak az embereknek is kedvében járnak, akik szeretik a tiszta, minőségi hangzást, de nem akarják, hogy a lakásuk úgy nézzen ki, mint egy hangstúdió. A passzív hangfalakkal szemben talán  az az egyik legfontosabb előny, hogy mivel az erősítő már be van építve, nem kell külön keresni hozzá a megfelelőt. A másik nagy előny az, hogy minden gyártó törekszik arra, hogy minél kisebb legyen a torzítás, egyenletes legyen a frekvenciamenet, ezzel tökéletesítik a hangzást. Ahol ez magas szinten megvalósul, az már a stúdió szintű kategória, ezek között is megtalálható a bluetooth kapcsolódási lehetőség, valamint a magas és mély hangok is szabályozhatók.

Ha össze szeretnénk hasonlítani a passzív és az aktív hangfalak tulajdonságait, és meg szeretnénk tudni, melyik az előnyösebb választás, akkor arra a következtetésre jutnánk, hogy ez ízlés dolga, nincs rossz választás, csak tudni kell, hogy milyen célra szeretnénk hangfalakat vásárolni, és ennek ismeretében kiválaszthatjuk a nekünk megfelelőt. Amikor már megismertük a tulajdonságokat, utána érdemes kipróbálni mindkét változatot, és bízzuk rá az ízlésünkre és a fülünkre a döntést.