hanglemez tisztítók

Hanglemez tisztítók

 

Nem is gondolnánk, mennyi ember rendelkezik bakelit lemezzel. Ahhoz, hogy megőrizzük a minőségét, szükségesek a hanglemez tisztítók. Rengeteg gyűjtő van, vagy intézmények is megőrizték a bakelit lemezeket. Ezek a hanghordozók ma már olyan minőséget képviselenek, melyet érdemes megőrizni. Sokat fejlődött a technológia, ma már számos módját ismerjük a zenehallgatásnak, de emellett megmaradt egy réteg, amely a modern eszközök használatával párhuzamosan megőrizte a lemezjátszót és a lemezeket. Vajon miért? Valószínűleg azért, mert már abban az időben is igen nagy gyűjteménnyel rendelkeztek, melyek között esetleg ritkaságok is megtalálhatók. Másrészt meg azért, mert bár a fejlődés tagadhatatlan, azonban a hangzás meg sem közelíti a bakelitét. Egész máshogy szól ugyanaz a zene a hagyományos fekete korongon, mint egy legújabb eszközön.

 

Milyen hanglemez tisztítók kaphatók?

A kereslet és kínálat viszonya határozza meg a piacot, és a hanglemezek terén nagy igény jelentkezett arra, hogy megfelelő minőségben tárolják a bakeliteket. Ezekről a lemezekről tudni kell, hogy roppant érzékenyek. Nemcsak hamar törnek, de könnyen karcolódnak. Igaz, hogy a tok, amiben vásárolták annak idején, némileg védi a sérülésektől, de érdemes beszerezni olyan anyagot, akár folydékot, akár gélt, amelynek segítségével hosszú időre meg tudjuk őrizni a minőséget. Egy erősebb karcolás előidézheti azt is, hogy a tű megugrik a lemezen, ettől élvezhetetlenné válik a zene. Különböző minőségben és árfekvésben kaphatók hanglemez tisztítók, néhányat felsorolunk ezekből:

 

  • Ultrahangos tisztítókészülék – azoknak ajánlott, akik igazán nagy gyűjteménnyel rendelkeznek, és a készi tisztítás már nem megoldás, mert sok időt venne igénybe.
  • Vákuumos lemezmosó – Eltávolítja a legmakacsabb szennyeződéseket, az elhanyagolt lemezeket újjávarázsolja
  • Lemez tisztító folyadék vagy gél – a kézzel való tisztítás eszközei. Egyéb tartozékok is rendelkezésre állnak, puha kendők, kefék, amelyekkel biztonságosan hozzányúlhatunk a lemezhez.

 

Akinek sok lemeze van, de nem akar befektetni egy drága gépbe, annak a legjobb megoldás, ha kiadja cégeknek a tisztítást. Ez egy olyan szolgáltatás, mint amikor elvisszük a kabátunkat a tisztítóba, és nekünk nincs vele dolgunk,  gyönyörűen, tisztán kapjuk vissza.

A legtöbben, akiknek nem olyan terjedelmes lemez készletük, a folyadék vagy gél mellett döntenek. Igen nagy a választék az ilyen hanglemez tisztítók terén, mindenki kiválaszthatja a neki megfelelő minőséget és árat.

A napi használathoz elérhetők különböző kefék is, melyek kitisztítják a barázdákat anélkül, hogy megkarcolnák a lemezt.

 

Hogyan tároljuk a lemezeket?

Ez egy nagyon fontos kérdés, mert a megfelelő tárolás hozzájárul a lemez élettartamának növekedéséhez. Természetesen sokáig ne tartsuk kint, sem a nap, sem a por nem tesz neki jót. Használat után mindig helyezzük a tokba, amiben vásároltuk. A vízszintesen egymásra pakolt lemezek sem lesznek sokáig jó állapotban, ezért törekedjünk, arra, hogy mindig függőlegesen tartsuk, mint a könyveket a polcon, de a nagyobb dőlés sem tesz jót nekik, ezért a legkézenfekvőbb megoldás az úgynevezett fakkos elhelyezés. Ha ezeknek a kritériumoknak eleget teszünk, akkor megvan az esély, hogy nem rongálódnak meg a lemezek. De a hanglemez tisztítók akkor is elkerülhetetlenek.

Léteznek megfelelő házi praktikák is a portalanításra, de legyünk nagyon körültekintők, mert sokszor inkább ártunk a bakelitnek, mint használunk. Például ne fújjuk meg soha a lemezt, mert a fújással nyálcseppek kerülhetnek a felületére, és ez nehezebben eltávolítható. Az ujjlenyomat a hanglemez nagy ellensége, ezért amikor kivesszük a tokjából, kizárólag az élein fogjuk meg. Ha mégis rákerült az ujjlenyomat, akkor azt rögtön töröljük le egy puha ronggyal.

Vizes lemosással is próbálkozhatunk, de kizárólag desztillált vízzel, mert a csapvízben megtalálható vízkő károkat okozhat.

A házilag elkészített hanglemez tisztítók nem biztos, hogy olyan hatásosak, mint amiket a boltban lehet kapni, ezért jobb, ha nem kísérletezgetünk, mert azzal lehet, hogy visszafordíthatatlan károkat okozunk, inkább vegyük meg azokat. Használatukkal sokáig élvezhetjük kedvenc előadóink zenéjét, olyan minőségben, mintha csak tegnap vásároltuk volna meg a boltban a vadonatúj lemezt. A zenehallgatás eme változata életre szóló élményt nyújt, tegyünk érte, hogy még sokáig hallgathassuk.