Házimozi

 

Mindenki szeret moziba járni, de egyre többen vannak, akik otthon is mozi hatást szeretnének elérni, a házimozi az ő kedvükért jött létre. Így aztán nem kell kimozdulni ahhoz, hogy a filmben hallható effektek vagy zenék olyan minőségben szóljanak, mintha egy filmszínházban ülnénk. A hangok ugyanannyira, ha nem jobban hatnak az érzelmekre, vagyis ha a hangzásra nagyobb figyelmet fordítunk, akkor egy akciófilm izgalmasabb lesz, vagy egy romantikus történetbe jobban beleéljük magunkat, amikor megszólalnak a szimfónikusok a csókjelenetnél.

Az otthoni mozizás sokkal régebbi, mint gondolnánk, több mint száz évvel ezelőttre tekint vissza. Edison és Pathé már akkor nagy üzleti lehetőséget látott egy ilyen rendszer kiépítésében. Persze akkoriban ez még a gazdagok kiváltsága volt, de direkt az ő részükre elkezdtek kis méretű film vetítőket gyártani, ezzel otthon megteremthették a mozi élményt. Azóta változik, fejlődik ez a rendszer, és ma már egyre nagyobb réteg számára elérhető. Ekkor még a némafilmek voltak divatban, a hangosfilm csak később tört be a filmiparba, 1927-ben.

 

A házimozi fő alkotóelemei a következők:

  • Lejátszó – ez lehet DVD, médialejátszó, Blu-ray, vagy egyéb
  • Képmegjelenítő – Többnyire tévé, vagy vetítő és vászon, illetve monitor
  • Hangleképző alkotóelemek – ebbe a kategóriába tartozik az erősítő, a hangfalak és a dekóder, valamint a kábelek

 

Ez a három fő elem biztosítja számunkra azt a fajta szórakozást, melyet családunkkal, barátainkkal közösen élhetünk át, otthonunk kényelmében. Az élmény lényege, hogy akárcsak a nagy mozikban, a lakásunkban is több helyen helyezünk el hangszórókat, így több helyről szól a hang, és úgy érezhetjük magunkat, hogy mi is a film részesei vagyunk.

 

Hogyan legyen saját házimozi rendszerünk?

A kérdésre a válasz elég sokrétű. A legtöbben a nappaliban alakítják ki a mozi élményt, de egyre többen vannak azok, akik külön mozi szobát rendeznek be, és belső építész segítségével hozzák létre a szobában a legoptimálisabb akusztikát. Ezutóbbi nyilván anyagi kérdés is. Ma már olyan széles a paletta, hogy mindenki megtalálja az igényeinek és a pénztárcájának megfelelő rendszert. A látványhoz szükség van egy nagy képernyős tévére, ami már szinte minden háztartásban megtalálható, ehhez kell csatlakoztatni a hangfalakat és erősítőket. Ha különböző helyekre tesszük a szobában a hangsugárzókat, akkor valódi surround élményben lehet részünk.

De egyéb szempontokat is figyelembe kell vennünk, amikor  saját házimozi a cél. Nem mindegy például, hogy mekkora az a szoba, ahol szeretnénk mozizni. Túl nag teljesítményű eszközöket nem érdemes egy kicsi szobába megvenni, mert nem éri el a célját, és sokba is kerülne. Aki igazán jó hangzást szeretne, elfogadható áron, az jól teszi, ha kicsit körbejárja a témát.

Kétféle embe van: az egyik azt mondja, hogy csak össze kell kötni a vezetékeket, beüzemelni a készüléket, és hadd szóljon. A másik a lónak a túsó oldala, aki mindent precízen megtervez, hetekig, hónapokig csak ezzel foglalkozik, minden apró részletre odafigyel. Mindkettőnek megvan az igazsága, talán ezt a két végletet összegyúrva találjuk meg a középutat.

 

Kicsi vagy nagy hangfal?

A házimozi esetében joggal merül fel a kérdés, hogy mekkorák legyenek a hangfalak. Kis hangfalakból is lehet nagy moziélményt elérni, ráadásul költséghatékonyabb is. Azonban ilyenkor éremes az erre a célra kitalált állványra helyezni, mint egy sima polcra. Az állványokat ugyanis úgy alakították ki, hogy kisebb legyen a hangfalak rezgése. A rezgéscsillapítók ebben az esetben is igen komoly szerepet játszanak, hiszen ezek hiányában torzul a hang, illetve oda nem illő zajok jelennek meg, ami ronthatja az élményt.

A földre helyezett méretes, álló hangfalak természetesen nagyobb hangerővel bírnak, ezeket inkább 20 nm feletti  szobákba szokták helyezni, mert a nagy térben jobban érvényesül a hangzás.

Amikor házimozi kiépítése előtt állunk, érdemes végiggondolni a szoba nagyságát, sőt az abban elhelyezkedő bútorok helyét is. Úgy érdemes lerakni a hangfalakat, hogy a belőlük áramló hangnak ne állja útját egy szekrény vagy egyéb bútor.