Fejhallgatók, fülhallgatók

 

Nagy utat jártak be a fejhallgatók, fülhallgatók, amióta először megjelentek az életünkben. Ez természetes, hiszen ahogy az egyéb elektronikai berndezések változtak, folyamatosan újultak, úgy ezek az eszközök is igazodtak a fejlődéshez.

A zenehallgatás mára egy olyan lehetőséget nyújt, amit régen még annyira nem volt képes, vagyis akárhova megyünk, sportoni, sétálni, vagy utazunk valahová, minden esetben ugyanazt a minőséget tudjuk elérni, mintha otthon ülnénk, és lemezt hallgatnánk. Régebben ez nem volt olyan természetes, ha valaki az utcán akart zenét hallgatni, az kénytelen volt magával cipelni a néha elég méretes hordozható magnóját, amelyet elemekkel működtetett. Ez nem is volt olyan nagyon régen, mégis, a fejlődés szempontjából mintha ezer év telt volna el azóta.

A fejhallgatók, fülhallgatók olyan lehetőséget biztosítanak, hogy mindig kéznél legyenek, és a telefonunkhoz csatlakoztatva bármikor hallgathassunk zenét. A zene szerepe ezekkel az eszközökkel megnőtt, hiszen mindig tudjuk hallgatni. A zene inspirál, élményeket ad, érzelmeket vált ki belőlünk, kikapcsol minket a valós világból, oldja astresszt és feldob.

De nemcsak zenehallgatáshoz használjuk ezeket az eszközöket, bár tény, hogy ott a legelterjedtebb, hanem például ha filmet nézünk, és nem akarunk zavarni másokat, vagy játékokhoz. Ezek az eszközök a mindennapjaink részévé váltak, és nagyban hozzájárulnak a szórakoztatásunkhoz.

 

Mennyibe kerülnek a fejhallgatók, fülhallgatók?

Ez egy elég általános kérdés, hiszen először azt kéne megtudni, hogy mire szeretnénk használni és milyen minőségben. Mindenki számára elérhetők ezek az eszközök, ugyanis az olcsó kategóriától a magas minőségig minden megtalálható. Az olcsó ebben az esetben nem a silányt jelenti, nevezzük inkább belépő kategóriának. Már itt is megtalálható a vezetékes változat mellet a vezeték nélküli, valamint az összehajtható megoldás, hogy amikor nincs rá szükség, elférjen egy kisebb táskában is vagy zsebben. A hangszigetelésre is gondoltak, hiszen fontos, hogy az utcai zaj ne rontsa le az élményt. Ezek a modellek már tízezer forinttól elérhetőek, és persze ahogy haladunk a magasabb kategóriák felé, úgy nő a fejhallgatók, fülhallgatók minősége is, erősebb hangszórókkal találkozunk, kényelmesebb viselet, érzékenyebb hangszűrés jellemzi a drágább eszközöket.

 

Melyiket válasszuk?

Nemcsak az ára alapján választhatjuk ki a nekünk megfelelőt, hanem azt a szempontot is figyelembe kell vennünk, hogy mire szeretnénk használni. Mást fogunk venni az edzéshez, mint az otthoni használathoz. Az is egy megoldás, hogy több darabot veszünk a többféle életsílushoz, de aki csak egyet szeretne venni, annak jól végig kell gondolnia, hogy olyan modellt válaszon, ami nem zavarja őt futás közben, de utazáshoz is jó, meg otthonra is. Igen nagy a választék, biztosan talál mindenki abban az árkategóriában, amiben szeretne, és megfelelő minőségben.

A fejhallgatók, fülhallgatók a hosszú használat közben kényelmetlenek is tudnak lenni, van aki kifejezetten nem szereti, ha a fülében van az eszköz, mert irritálja, vagy zavarja a fejpánt, esetleg nyomja a fejét. Ezért érdemes kipróbálni, felvenni legalább egy negyed órára, hogy mennyire lehet  kényelmes hosszú távon.

Többféle módon catlakozhatunk az eszközünkhöz, a hagyományos vezetékes lehetőség mellett ott a Bluetooth, USB vagy a rádiófrekvenciás megoldás.

A nagy választék nemcsak minőséget, de kényelmet is biztosít, a viselésben és a tárolásban egyaránt. Ezért nem elhanyagolható a méret kérdése. Otthoni használatra a nagyobb, kipárnázottabb eszköz a megfelelőbb, utcára inkább a kompaktabb, kisebb, összehajtható eszközök az alkalmasabbak.

 

A gyártók igyekeznek felmérni az igényeket, és megfelelni azoknak, és nagy hagsúlyt fektetnek a külalakra is. Míg régebben csak a fekete, szürke, esetleg fehér színek vitték a pálmát, ma már olyan színes fejhallgatók, fülhallgatók  gazdag kínálatát vehetjük igénybe, amelyek tényleg zavarba ejtőek. Sokan az öltözködésükhöz választják a modelleket, ami színben harmonizál, mások épp hogy ki akarnak tűnni, ezért élénk színeket választanak.

Ezeknek az eszközöknek a változatát használjuk telefonbeszélgetés közben is, amikor headsete-et használunk. Méretüket tekintve általában kicsik, szinte láthatalanok, és mikrofonnal vannak ellátva. Aki sokat telefonál, mert ilyen a munkája, annak érdemes egy jó minőséget beszerezni.