DAC

DAC

 

A DAC egy angol nyelvű rövidítés: Digital to Analog Converter, vagyis a digitálisból analógba konvertáló. Miért van erre szükség? Egyszerűen megfogalmazva azért,  mert a számítógépen, CD-n DVD-n a hangot digitalizálva tárolják, ezzel ellentétben az erősítő, fejhallgató, hangszóró analóg jelet vár. Ezért aztán ilyen átkonvertáló chipek vannak minden hangeszközben, a laptopoktól az okostelefonig, és az összes hordozható zenelejátszó készülékig. Bár minden digitális eszközben benne van ez az átkonvertáló eszköz, mégis tudni kell, hogy ezek nem egyformák. Ebben az esetben is, mint mindig, fontos a minőség. Ha tényleg tiszta, zajmentes zenét szeretnénk hallani, akkor ez csak egy jó minőségű DAC beiktatásával lehetséges.

 

Miért van rá szükség?

Ha zenehallgatás közben azt tapasztaljuk, hogy a számítógépből vagy a CD-ből oda nem illő zaj hallatszik, akkor az azt jelenti, hogy nem megfelelő a konvertálás, ilyenkor ajánlatos beszerezni egy új DA konvertert. Az árakat és a minőséget tekintve igen széles a paletta, de nem biztos, hogy számunkra a legdrágább a megfelelő, mert attól függ, hogy mire szeretnénk felhasználni. Ezeket a konvertereket csatlakoztathatjuk okostelefonhoz is, de nem kell mindjárt a legdrágábbat megvenni annak sem, aki a tévéje digitális hangját szeretné egy hifi berendezésbe továbbítani.

 

Mindenki hallgat zenét, és már nemcsak otthon, hiszen a technológia lehetővé tette, hogy utazás vagy sportolás közben se kelljen lemondanunk a zenehallgatás élményéről. Ez a mindennapi tevékenység azonban egyre nagyobb igényeket idézett elő, vagyis bárhol járunk, bármilyen eszközt használunk, a minőség alapkövetelménnyé vált a felhasználók számára. Ezért a gyártók igyekeztek az elvárásoknak megfelelni, és a legtöbb eszközben elég jó minőségű DAC található. Mégis vannak olyan maximalisták, akiknek ez nem elég, mindig jobb és jobb minőséget szeretnének elérni, nem szeretik a háttérzajokat a zenében. Ilyenkor a megoldás egy külső AD konverter, ami nagyban befolyásolja a zene minőségét.

 

Mire képes egy DAC box?

Különböző minőségben és árfekvésben kaphatók ezek az eszközök, melyek élvezhetőbbé teszik a zenei élményt. Ezek a dobozok több digitális szűrővel rendelkeznek, melyekkel a hallgató saját igénye szerint finomra hangolhatja az eszköz működését. Bárhova csatlakoztatható, tévéhez vagy számítógéphez ugyanúgy. Különböző márkák más és más tulajdonságokra fektetik a hangsúlyt, ezért mindenki megtalálja a számára ideális konvertert, minőségben és árban is. Kinézetét tekintve egy fémdobozról van szó, amely általában fekete vagy ezüst színű, nem egy feltűnő darab, de nem is ez a cél. Ebben az eszközben is fontos a rezgés csillapítása, hiszen ahol hang van, ott rezgés is van.

Egy DAC box bekötése után tapasztalhatjuk, hogy a zene mennyivel teltebb lesz, ez a kis doboz megtölti élettel a hangszerek hangját, árnyaltabbá teszi a hangzást, és sokkal nagyobb lesz az élmény. Ha a jól ismert zenéinket újra hallgatjuk ennek az eszköznek a segítségével, akkor olyan érzés lesz, mintha először hallgatnánk meg a lemezeinket. Új hangzást kölcsönöz, az énekesek hangja megtelik érzelemmel az eddigi fémes hangzás helyett, kiszűri az oda nem illő zajokat, és tiszta zenét kapunk, ahol külön-külön hallhatók a különböző hangszerek játékai. Ahhoz lehetne hasonlítani az élményt, mintha egy fekete-fehér filmet egyszercsak színesben látnánk.

 

Milyen lehetőségek vannak még?

Igénytől, minőségtől és ártól függően a DA konverter többféle kivitelben kapható. Az egészen kicsi chiptől a nagyobb dobozig minden változata elérhető. Már egy pendrive méretű eszköz is nagy dolgokra képes, amit bárhova vihetünk magunkkal, és csatlakoztathatunk. Minden digitális eszközben van AD konverter, de nem mindig fordítanak rá elég nagy figyelmet, ezért ha például a pendrive méretű konverterünket bedugjuk a számítógépbe, akkor a benne levő DAC helyett a csatlakoztatott, jobb minőségű fog működni. Ez a pici eszköz olyan dolgokra képes, amellyel magasabb minőségű hangzást érhetünk el. Kompromisszumok nélkül hallgathatjuk a kedvenc zenéinket, amelyeket egy észrevehetően más minőségben tudunk szolgáltatni. Érdemes beinvesztálni ebbe a kis kütyübe, nem kell mindjárt a legnagyobb dobozt megvenni, de tény, hogy bármelyiket is választjuk, megváltozik az élményfaktorunk.