sztereo erősítők

Stereo erősítők

 

A stereo erősítők alkalmasak egy film vagy egy zene hallgatásakor olyan élményben részesíteni a hallgatókat, hogy az felejthetetlenné váljon. A hangok fontos szerepet játszanak az életünkben, és vannak olyan helyzetek, amikor kellő hangerővel és jó minőségben szeretnénk hallgatni a kedvenc együttesünket. Persze, ehhez az élményhez a megfelelő hangfalak is szükségesek. De ha mindez megvan, akkor nincs akadálya, hogy dübörögjön akár az autóban is a zene, sokan így engedik ki a gőzt egy nehéz nap után.

Ma már igen nagy a választék mindenféle műszaki berendezésből, nem is egyszerű eligazodni annak, aki nincs igazán otthon a témában. Mégis mi alapján induljunk el a stereo erősítők vásárlásakor?

 

  • Hol akarjuk használni? – otthonunkban szeretnénk egy jó minőségű erősítést, vagy profi tevékenységhez, koncerthez egy nagyobb teljesítményű berendezést, ezek mind hamar megválaszolható kérdések
  • Mennyi pénzt szánunk rá? – ennél a kérdésnél már jelentősen szűkülhet a kör, hiszen igen széles a paletta, nemcsak választékból, de minőségből is
  • Milyen hangsugárzóhoz szeretném csatlakoztatni az erősítőt?

 

Ha ezekre tudjuk a választ, akkor már van egy kiindulópontunk. Ezeken az alapkérdéseken kívül természetesen még rengeteg igény merülhet fel, mint például a teljesítmény, vagy a vezérlés, amely lehetővé teszi, hogy akár mobilról vezéreljük  hangrendszerünket, netán a bluetooth kapcsolat, amely az új erősítők esetében már alapnak számítanak.

Minden márka rendelkezik a különböző stereo erősítők nagy választékával, és minden árfekvésben igyekeznek a lehető legjobbat nyújtani a vásárlóknak.

A sztereo hangzás igazán nagy élményt nyújt, ha zenét hallgatunk, szinte külön-külön halljuk megszólalni a hangszereket. Ha nagy élményt szeretnénk, akkor nemcsak az erősítőknek, de a hangfalaknak is jó minőségűeknek kell lenni, hiszen azok közvetítik a hangot, és akinek fontos a minőség, az a legjobbat fogja válaszatni. Akinek a munkájához hozzátartoznak az erősítők és hangfalak, az a professzionális minőséget választja, de ha valaki pusztán zenebolond, annak is megéri a minőséget választani, mert az élmény csak akkor lesz igazi.

Mint minden egyéb műszaki cikk terén, a stereo erősítők esetében is  egyre jobb minőséget nyújtanak a kínai márkák. Olyan széles választékot tudnak felmutatni, amire csak kevesen képesek. Vannak olyanok, akiknek van egy bevált márkájuk, és csak azoktól vásárol minden műszaki dolgot. Tény, hogy ebben a témakörben a megbízhatóság nagyon fontos szerepet tölt be. Ha valakinek rossz emléke van egy márkával kapcsolatban, azt nehéz helyrehozni. Ezért elmondhatjuk, hogy a különböző cégek olyan magas minőséget képviselnek, amellyel minden igénynek meg tudnak felelni, a házi felhasználásnak éppúgy, mint a profinak.

 

Hova csatlakoztathatók a stereo erősítők?

A hálózati erősítők alkalmasak a ma már igen népszerű internetes zenehallgatásra is, ezek közül a legismertebb a Spotify. Előfordulhat, hogy az az erősítő, amelyet kiválasztott vagy megvett, nem tartalmaz streaming funkciót. Ez könnyen orvosolható, mert ha szükség lesz rá a későbbiekben, ki lehet egészíteni egy különálló hálózati lejátszóval.

Jól gondoljuk azt is át, hogy milyen eszközöket szeretnénk csatlakoztatni az erősítőhöz. Például ha a  tévét akarjuk sztereóban hallgatni, mert látni is jó azt a koncertet, nemcsak hallani, akkor a tévének kell hogy legyen megfelelő csatlakozási lehetősége.

Számítógép esetében egy USB bemenet segítségével csatlakoztathatjuk erősítőnket.

Vannak olyan erősítők is, amelyek kettős hangsugárzó kimenettel rendelkeznek, ez a tulajdonság akkor fontos, ha egy nagyobb helyiséget szeretnénk egy erősítővel lefedni. Viszont ez a megoldás csak kábelek segítségével oldható meg.

Elmondható tehát, hogy a stereo erősítők igen sok alkalmazásban fordulnak elő, és ennek megfelelően kell kiválasztanunk a legalkalmasabbat. De ne csak az erősítők minőségére fordítsunk nagy hangsúlyt, érdemes minden egyes darabot ugyanabban a minőségben  kiválasztani, mert hiába van egy szuper minőségű vadonatúj hangfalunk, ha ahhoz egy  régi, elavult erősítőt csatlakoztatunk.

Hallgassunk úgy zenét, vagy nézzünk a tévén vagy számítógépen koncerteket, hogy az mindig olyan minőségben szóljon, mintha mi magunk is ott lennénk a helyszínen. Egy jó minőségű hangberendezés felejthetetlen élményt tud nyújtani.