rezgés csillapítók

Rezgéscsillapítók

 

Minden elekktromossággal működő berendezéshez ajánlatosak a rezgéscsillapítók, nincs ez másként a hangfalakkal, erősítőkkel sem. Különböző anyagokból, más és más árfekvésben és minőségben mindenki hozzájuthat ezekhez a kis kiegészítőkhöz, amelyek nagy mértékben javítják a zenei élményt. Van olyan ember is, aki meg sem hallja a rezgéssel járó zajt, de sokakat kifejezetten zavar.

Ezek az alátétek ugyanúgy ellátják feladatukat például egy klímaberendezés vagy egy mosógép esetében, mint az építkezésben használt gépeknél. Ezek nagymértékben csökkentik azt a rezgést, amit egy ilyen gép kibocsát magából működés közben. Ha tehát felteszünk a polcra egy erősítőt vagy egy hangfalat, az is bizonyos rezgést bocsát ki magából, ezért a polc és a berendezés közé érdemes egy alátétet helyezni.

 

Milyen anyagból vannak a rezgéscsillapítók?

Rendkívül nagy a választék, és az árfekvés is változatos. A szinte filléres eszköztől a drágább megoldásig minden a rendelkezésünkre áll. Anyagát tekintve a gumi, a fém, és a kettő ötvözete a leggyakoribb. Ezek az anyagok képesek felfogni a rezgéseket, és nagy mértékben hozzájárulnak a magasabb élményfaktorhoz. Gyakori és elegáns megoldás az úgynevezett tüske, amely fémből, gyakran alumíniumból készült, és bársonyborítású az alja. Ezek az eszközök drágábbak a sima gumialátéteknél, de jóval hosszabb az élettartamuk is.

 

Hogyan válasszuk ki a nekünk megfelelő eszközt?

Több szempontot is érdemes figyelembe venni, mielőtt belevetnénk magunkat a végtelennek tűnő választék tengerébe. Először is fontos, hogy megnézzük az alátét terhelhetőségét. Ez különböző lehet, de nem baj, ha egy kategóriával nagyobb terhelhetőségűt választunk. Tehát tisztában kell lennünk azzal, hogy a hangfalunk, erősítőnk, ami alá szeretnénk beilleszteni az alátétet, mennyit nyom. Nyilván egy profi, embernagyságú hangfalhoz más eszközt választunk, mint az otthoni hangfalunkhoz. Ha ezt felmértük, akkor lehet böngészni a különböző kategóriák között.

Azt is vegyük figyelembe, amikor vásárolunk, hogy az a berendezés, amihez kellenek a rezgéscsillapítók, milyen minőségű. Aki egy magasabb kategóriájú, magas minőségű berendezésbe invesztált, annak nem ajánljuk, hogy ezen spóroljon pár ezer forintot. Mint ahogy egy drága autóba sem rakunk valami rossz másolatot, mert azzal még kárt is tehetünk benne.

Ezek a kis kiegészítők mindent összevetve nem drága darabok, mégis nagy segítséget jelentenek azzal, hogy tompítják a rezgéssel járó kellemetlen zajt.

Egyes darabok nemcsak hasznosak, de olyan esztétikus a kialakításuk, hogy még elegánsabbá teszik a hangfal megjelenését, hozzáadnak a látványhoz. Azt is meg kell gondolnunk, hogy ezek az eszközök ne hagyjanak nyomot a parkettában, erre valók a bársony vagy filc aljzatok, amelyek igen elegánsak is.

 

Milyenek a jó rezgéscsillapítók?

Nemcsak az ára árulkodik a minőségről, de érdemes körbejárni a témát. Néha olyan jól sikerül a rezgés csillapítása, hogy nemcsak a kellemetlen hangokat, hanem magát a zenét is letompítja, amit senki nem szeretne. Maga a zene is rezgésekből áll, ezért meg kell találni azt a középutas megoldást, amikor a kecske is jóllakik, és a káposzta is megmarad.

Érdemes odafigyelni a hangfalak stabil elhelyezésére, mert amelyik imbolyog, az nem tud megfelelően működni. A tüske egy igazán jó megoldás lehet, mert úgy működik, mint egy láb, vagyis a hangfalat megemeli a padló fölé, ezzel nagy mértékben javítja a hangzást.

Sokan házilag próbálnak előállítani egy eszközt a profi rezgéscsillapítók helyett. Ez akár még sikerülhet is, ha elég kreatívak vagyunk és sok szabad óránk van, de nem érdemes ezen spórolni, főleg abban az esetben, amikor egy igen drága berendezés van a birtokunkban. De ha egy olcsóbb kategóriájú hangfalunk van, akkor azért érdemes profi darabokat vásárolni, hogy némileg javítson a hangokon.

Nemcsak a földre vagy polcra, de állványra is helyezhetünk hangfalakat. Az állványon jobban szól a hang, mint bárhol máshol, de a rezgéscsillapítók használatát nem váltja ki. Ezért, ha igazán minőségi hangzásra vágyunk, helyezzük állványra a hangfalat, és vegyünk alá elegáns tüskét, vagy a szendvics alátétet, amelynek két oldala elasztikus polimerből van, középen egy masszív fémmel.