Végerősítők

 

A végerősítő egy olyan berendezés, amely az alacsony jelű audió jelet képes felerősíteni olyan mértékben, hogy meghajtsa  a hangsugárzókat.

Ha minőségi zenét szeretnénk hallgatni, és a hangerő sem mellékes, akkor a legjobb megoldás lehet a gazdag kínálatból kiválasztani egyet. Akár egy ütős rock zenekart, akár egy zongoraművet, vagy a szimfónikusokat szeretnénk halgatni, ez a berendezés arról gondoskodik, hogy a legnagyobb élményt nyújtsa a hallgatónak. De akár egy házibuliba, vagy egy szórakozóhelyre, diszkóba is szinte kötelező a használata. Az egyik nagy előnyük az, hogy nem mindegyik modellhez kell előerősítő, keverő, hanem a számítógépet vagy egy lejátszót közvetlenül csatlakoztathatjuk. Szinte mindegyik gyártóról elmondható, hogy nagy gondot fordítottak a minőségre, és azon túl a megbízhatóságra és a külalakra is. A legtöbb berendezésben van hőfokszabályzó, vagyis ha valamiért túlmelegedés keletkezik, akkor automatikusan kikapcsol. Ezzel nagyon sok kellemetlenséget kerülhetünk el.

A végerősítők időről időre megújulnak, és új külsőt kapnak, követve a trendeket és az igényeket. Egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a dizájnba, hiszen tisztában vannak azzal, hogy ezeket az eszközöket a legtöbb esetben hazavisszük, és ott kell nekik helyet találnunk. Ezért aztán egyre több olyan műszaki berendezés nagyon szépen illeszkedik a berendezéshez, szép megjelenésével a szoba díszévé válhat.

Nemcsak otthoni felhasználásra alkalmas, de a házibulikon is jól szól, illetve különböző vendéglátóhelyeken, romkocsmákban, táncos szórakozóhelyeken igen magas minőségű zenét tud szolgáltatni. Mivel a súlya nem túl nagy, sőt egyre kisebb, ezért nem okoz gondot a szállítása, és a beüzemeléséhez sem kell szakembernek lenni.

 

Mire jók még a végerősítők?

Nemcsak zenehallgatáshoz ajánlott, de akinek van otthon házimozi rendszere, annak jó hír, hogy egy ilyen berendezés beiktatásával a hangok még élettel telibbé, erősebbé válnak, így az élmény is felerősödik, és sokkal félelmetesebb lesz egy krimi, mint szimpla hangokkal. A filmnél a hangok főszerepet játszanak, mert befolyásolják az érzelmeinket. Amikor egy filmben elkezdődik egy izgalmas jelenet, akkor a hang is felerősödik, amitől csak még jobban átéljük a látottakat, és szinte mi is ott vagyunk a főhőssel a jelenetben.

 

Mire figyeljünk oda a végerősítők vásárlásakor?

Amikor egy ilyen eszközt szeretnénk a magunkénak tudni, akkor néhány szempontot figyelembe venni. Az első természetesen anyagi természetű, nem mindegy, mekkora összeg áll a rendelkezésünkre. Ezzel már be tudjuk lőni a kategóriát. Egy árkategórián belül is vannak különbségek, az egyik gyártó valamire nagyobb hangsúlyt fektet, mint a másik. Fontos lehet még a rezgéscsillapítók jelenléte, mert nem elég, ha a hangfal rendelkezik ilyenekkel, de az erősítőbe sem árt. A teljesítmény egy elég meghatározó tulajdonság, és sokan ezt nézik meg először. Tényleg nem mindegy, hogy milyen a teljesítménye egy ilyen berendezésnek. Sokminden közrejátszik a végerősítők kiválasztásában, apró finomságok is befolyásolhatják a hangzást, mint például a szerkezet anyaga, annak vastagsága.

 

A végerősítők kategóriái

 

Ennek az elektronikai eszköznek több kategóriáját különböztetjük meg:

  • Mono – egy csatornával rendelkezik
  • Sztereó – kettő, egy jobb és egy baloldali csatornával rendelkezik
  • Több csatornás – a 3, 5, vagy 7 csatornás eszköz a házimozikhoz használható

 

Látható, hogy többféle megoldás és funkció létezik, mindenki kiválaszthatja a neki megfelelőt. Azt azonban biztosan állíthatjuk, hogy mindenkinek előbb-utóbb szüksége lesz egy ilyen eszközre, hiszen ma már alapvető elvárás, hogy a zenehallgatás élményszámba menjen, vagy a filmek olyan hangon szóljanak, amelyek hozzáadnak a  látványhoz.

A végerősítők olyan eszközök, melyek folyamatosan megújulnak, a gyártók mindig valami újjal jönnek elő, főleg a külalakban érzékelhető ez a változás. A régebbi modellekhez képest a mai darabok sokkal kompaktabbak, könnyen mozgathatók, és a kinézetük is impozáns. Az első benyomás nagyon fontos az erősítők esetében is, ezért nagy hangsúlyt fektettek a külalakra, ami természetesen nem ment a minőség romlására, inkább hozzáadott. Ma már ezek a darabok helyet kaphatnak akár egy nappaliban is, nem lóg ki a bútorok közül, inkább belesimulnak a látványba, és szinte bútor funkciót töltenek be.