aktív mélyládák

Aktív mélyládák

 

Az aktív mélyládák nem ismeretlenek azok számára, akiknek házimozi rendszerük van, hiszen ezek nélkül már nem lehet élvezni a filmeket. Amikor moziban ülünk, akkor egy izgalmasabb akció jelenetnél észrevehetően hangosabbak lesznek a zajok, akár a lövések, ütések, akár a háttér zene. Ez nagyon hatásos, mert ezzel nagyobb izgalmat élhetünk át. Bár a film egy vizuális műfaj, hang nélkül nem tud érvényesülni. Ha egy igazán izgalmas filmet hang nélkül, lehalkítva nézünk, az nem vált ki belőlünk semmilyen érzelmet. A történet döntő pillanataiban mindig a hang hozza ki belőlünk az érzelmeket, akár egy szerelmes filmről, akár egy horror filmről van szó.

 

Miért fontosak az aktív mélyládák?

A mély hang a moziban elengedhetetlen fontosságú, ez adja a hangok sava-borsát. A zene hallgatása közben is fontosak a mély hangok, egyszerűen elkerülhetetlenek. Ha nem érvényesülnek ezek a hangok, akkor kisebb élményben lesz részünk. Sokan azt szeretik, ha kicsit több mélyhangot állítanak be, hogy még a testünk is beleremegjen egy ütős jelenet alatt, ez azonban nem mindig jó megoldás, mert torzíthatja a hangzást, és ez hosszú távon inkább elvesz az élményből, mint hozzáad. Tehát meg kell találnunk az egyensúlyt a mély hangok beállításakor.

 

Melyiket válasszuk?

Amikor egy házimozi esetében a megfelelő balanszot szeretnénk elérni, figyelembe kell vennünk a környezetet, illetve annak hatásait. Az aktív mélyládák esetében fontos a szoba nagysága, formája, arányai, az ablakok, röviden az akusztikai körülmények. Egy kisebb szobába nem szükséges óriási teljesítményű vagy méretű mélyládát venni, mert ott az nem tud kiteljesedni. Az sem mindegy, hogy milyen hangfalakhoz szeretnénk társítani. A jó hangzás elkerülhetetlen eszközei a rezgéscsillapítók. A megfelelő rezgéscsillapítással javítani tudjuk a minőséget, és megszűnik a magas rezgés, amely ronthat a zenehallgatás vagy a film minőségén. Ebben az esetben nem a tüskéket ajánljuk, hanem a lapított labda vagy pogácsa formájú eszközöket, amelyek nem egy pontban találkoznak a padlóval, hanem hagynak némi felületet a hangfalnak.

A választék tehát igen gazdag és szerteágazó, ha nem tudunk kiigazodni az aktív mélyládák tengerében, akkor kérdezzünk meg egy hozzáértő ismerőst. Sok szempontot kell figyelembe venni, amikor ki kell választani a nekünk megfelelő darabot, ezért érdemes kicsit jobban körüljárni a témát, mielőtt döntünk. Azt azonban mindenképp fontos megjegyeznünk, hogy ne mindig az anyagiak motiváljanak, néhány ezer forinton nem múlik semmi, ha pedig csúcskategóriára vágyunk, ott már el is engedhetjük az árakat.

 

Hová helyezzük a mélyládát?

Amikor kiválasztunk az aktív mélyládák nagy választékából egyet, és hazavisszük, akkor fontos szempont, hogy hová tegyük. Érdemes több helyen kipróbálni a működését, tegyük be az egyik sarokba, aztán a másikba, vagy egyáltalán ne sarokba tegyük. Előbb-utóbb a mélyláda meg fogja találni magának a legjobb helyet, és azt mi is tudni fogjuk, mert hallható lesz a különbség. Tehát nemcsak az akusztika és a szoba egyéb tulajdonságai számítanak, hanem a berendezés elhelyezése is legalább ugyanolyan fontos.

Vannak olyanok is, akiknek nem fontos ez az eszköz, és nem is vásárolják meg, enélkül nézik a filmeket vagy hallgatnak zenét. Ez a megoldás is lehetséges, de akkor olyan élmények mellett megyünk el, amit soha nem ismerhetünk meg a mélyládák hiányában.

Szerencsére jóval többen vannak, akik igénylik a minőségi hangzást, akik tényleg borzongani akarnak, ha egy izgalmas krimit néznek, nincs annál jobb, ha átéljük a filmben láttottakat.

A legmodernebb technológiák lehetővé teszik, hogy minden, ami hang vagy hangzás, az a legmagasabb minőségben jusson el hozzánk, és már az otthonunkba is. Az aktív mélyládák olyan lehetőséget nyújtanak, amiket mindenképpen érdemes kiaknázni, és meg fogjuk tapasztalni, hogy mennyi mindent adnak hozzá ezek a mélyládák az élmények átéléséhez. Ki sem kell mozdulni lakásunkból, és megteremthetjük a valódi mozi élményt. Az egész családnak sokkal több élményben lesz része, és ha szeretik a videó játékokat, azok is természetesen karcosabban fognak szólni, és megnő az élmény faktor.