előerősítők

Előerősítők

 

Mik azok az előerősítők és miért van szükség rájuk? Sokak szerint nyugodtan elhanyagolható a jelenlétük, mert valóban, nem is kötelező alkalmazni ahhoz, hogy megszólaljon egy eszköz. Aki azonban igazán részletgazdag és jó minőségben megszólaló zenét szeretne hallgatni, az nem tudja kikerülni ezt az erősítő fajtát. Egy olyan hangeszközről van szó, amely a bemeneti jelet átlagolja és felkészül az erősítésre, valamint a jelet kiegyenlíti. Egyes eszközökön vannak olyan lehetőségek is, melyek segítségével beállíthatjuk a hangerőt és a hang mélységét. Többféle berendezés elérhető:

  • Hifi
  • Gitár
  • Basszus
  • Mikrofon
  • Gramofon

 

A fentiek alalpján annak megfelelően érdemes választanunk, hogy milyen előerősítésre van szükségünk.

Bár a modern technológiának köszönhetően újabb és újabb darabok kerülnek ki a gyártók asztaláról, mégis van egy  nem is olyan kicsi réteg, amelyik ragaszkodik a bakelit lemezek hangzásához, amelyek tényleg máshogy szólnak, mint a digitális berendezések. Az előerősítők ebben az esetben is jó szolgálatot tesznek, a lemeztulajdonosok jobban élvezik a zenehallgatást, mert olyan részletgazdag és tiszta hangzást érnek el, mintha először hallgatnák a kedvenc zenéjüket.

De nemcsak a bakelit hangzását gazdagítja, hanem a digitális hangeszközökét is, árnyaltabb, sokszínűbb zenét hallgathatunk, akármilyen stílusú zenéről legyen is szó, egy gitár szólóról, vagy egy szimfónikus zenekarról, olyan minőségben szólal meg az eszközünk, ami még a kevésbé vájtfülűek számára is hallható.

Az előerősítők  általában nem túl nagyok és nem túl súlyosak, ezért könnyen mozgathatók, különböző helyszínekre elszállíthatók. Többféle színben kaphatók, a leggyakoribb a fekete, de ezüst vagy szürke változatban is elérhetők, a hátulján több kimenettel és bemenettel, attól függően, hogy    milyen fajtát keresünk.

 

Hogyan válasszunk előerősítőt?

Az alap kategóriától a prémium minőségig minden elérhető, mielőtt kiválasztjuk a számunkra megfelelő modellt, gondoljuk végig, hogy mihez szeretnénk csatlakoztatni eszközünket, és mit szeretnénk vele elérni, illetve milyen opciók legyenek még rajta. Ha mindezt átgondoltuk, akkor már csak az árat kell belőni, ami rendelkezésünkre áll, és biztosan nem fogunk csalódni. A középkategóriás termékek is tudnak nagy meglepetéssel szolgálni, kiegyensúlyozott hangzást tudunk biztosítani használatukkal. Ahány cég, annyi megoldás, a különböző márkák mindig valami újat találnak ki, valami pluszt adnak hozzá az addig elérhető darabok minőségéhez, ezzel folyamatosan szinten tudják tartani a vevők érdeklődését.

Vannak olyanok is,  akik ragaszkodnak egy márkához, és minden berendezést tőlük vesznek meg, ez is lehet egy lehetőség. Aki azonban jártasabb a témában és az előerősítők világában, az pontosan tudja, hogy mit akar, és az alapján keresi meg a megfelelő darabot.

Nemcsak a zenehallgatáshoz szükséges ez az eszköz, de a házimozi hangminőségét is kiegyenlíti, így a filmek nagyobb élményt tudnak nyújtani, jobban át tudjuk élni a látott jeleneteket.

 

Kellenek-e nekünk  az előerősítők?

Ezek az eszközök nem kötelezők, de mégis jó, ha vannak. Hogy miért? Igazából egy végfokkal is tud szólni a rendszer, csak akkor egész más lesz a hangzás, nyersebb, egyszerűbb, bizonyos hangok lehet, hogy el is fognak veszni, mert naturálisabb lesz az egész. De vannak olyan zenehallgatók, akik kifejezetten ezt szeretik, ezt a nyers hangzást. Aki azonban hallani akarja a finomságokat, az beszerez egy ilyen berendezést. Ugyanazt a zeneszámot meghallgatva egész máshogy szól, mintha másik lemezt hallgatnánk. Ezért mindenki döntse el maga, hogy kell-e neki ez a hangeszköz, hogy neki személyesen hozzáadna-e valamit a zenei élményhez.

A bekötésük sem nem túl bonyolult művelet, de azt tudni kell, hogy nincs a hangfallal egyenes összeköttetése, hanem a lejátszótól kapja a jelet, amit továbbít a végerősítőbe, és abból pedig a hangfalba. Vagyis ahhoz, hogy megszólaljon a zene, igazából kell egy lejátszó, ami lehet számítógép, CD vagy bakelit, ki mit szeret,  és legalább egy , de inkább több hangfal. Ez a három eszköz is elég, de ha meghallgatunk egy lemezt előerősítők bekötésével és rögtön utána anélkül, akkor a legtöbben el fogják ismerni, hogy igen nagy a hangzásbeli különbség.