soundbar

Soundbar

 

A soundbar egy olyan eszköz, amellyel lehetővé teheti a tévé készülékén a jobb hangzást. A tévé gyártók elsősorban a látványra fektettek nagy hangsúlyt, és nagy eredményeket értek el. A 4k-nak vagy a 8k-nak köszönhetően lenyűgöző látványban lehet részünk, de akármilyen magas minőségben nézzük is azt a filmet, a hangzás még nem érte el azt a szintet, mint a látvány, erre a gyártók még nem figyeltek annyira. Ha a hangokat is szeretnénk a legmagasabb minőségben hallgatni, hogy egy igazán komplex élményben legyen részünk, akkor érdemes befektetnünk egy olyan eszközbe, amellyel ez könnyen megvalósítható. A soundbar lehetővé teszi, hogy a szép látvány mellett egy olyan hangminőség is létrejöjjön, amelynek segítségével még élvezetesebbé válhat egy sportesemény vagy egy koncertfilm, szinte a helyszínen érezzük magunkat, miközben otthonunk kényelméből követjük az eseményeket. Ez a berendezés egyetlen elembe gyűjti az erősítőt, a hangszórókat, és néha egy basszus hangszórót is. Nagyon egyszerűen kezelhető, és akár a tévé alá vagy a falra is helyezhető. Nem kell mérnöknek lenni vagy nagy műszaki vénával rendelkezni ahhoz, hogy telepítsük a rendszert. Bárki saját maga beüzemelheti, és rögtön élvezheti a tiszta hangokat.

 

A soundbar csatlakoztatása a tévéhez

  • Csatlakozás HDMI kábel segítségével – ezzel a kábellel érhető el a legjobb hangminőség. A kábel digitálisan továbbítja a hangot és javítja a hang minőségét.
  • Csatlakozás optikai kábellel – ez is egy lehetséges módja a hangminőség javítására, minden kis apró részlet hallhatóvá válik.
  • Csatlakozás Bluetooth segítségével – Bár ez nem nyújt akkora hangminőséget, mégis nagyon kedvelt megoldás a kábelek megszűnése miatt. A vezeték nélküli megoldás egy egyszerű lehetőség, és ezért ilyen népszerű.
  • Csatlakozás wifi segítségével – a vezeték nélküli kapcsolathoz érdemes wifi-t használni, mert annak nagyobb a hatótávolsága, mint a Bluetooth-nak.

 

Házimozi vagy soundbar?

Sokáig a házimozi rendszerek uralták a piacot. Ezek a szettek több hangszóróból állnak, és a szoba különböző pontjain kell elhelyezni azokat. A hangfalak száma változó, de minél több, annál árnyaltabb a hangzás. Az a módszer, hogy a szoba különböző helyeiről halljuk  a különböző hangokat, olyan élményt nyújt, mintha egy moziban ülnénk, sőt, mintha magunk is részesei lennénk a filmnek. A házimozi a mai napig a legmagasabb minőséget nyújtja hangzás szempontjából. Még az is a nagy előnye, hogy rugalmasan használhatjuk fel, vagyis a hangszórók könnyen lecserélhetők akár más márkára is, akár egy-egy hangszórót is lecserélhetünk, minden márka kompatibilis egymással. Joggal tesszük fel a kérdést, hogy ha ilyen tökéletes ez a rendszer, akkor hogyan találták meg a rést a piacon a gyártók, és mitől választják olyan sokan a soundbar adta lehetőségeket? A megoldás nem a minőségben keresendő, hanem a praktikumban, ugyanis a házimozi rendszerek nagy helyet foglalnak. Nem mindenkinek van akkora nappalija, ahol ezek a hangfalak és maga a központi egység nem nyújt zavaró látványt. Ezen kívül sok vezetékre van szükség, amit valahogy el kell rejteni. Ha pedig átrendezzük a szobát, akkor a hangfalak is máshol kapnak helyet, sokszor ez is fejtörést okozhat. Ezt a megodást azoknak javasoljuk, akik megfelelő nagyságú nappalival rendelkeznek, valamint azoknak, akik a filmek szerelmesei, és ragaszkodnak a kiváló hangzáshoz.

Bár hangzásban nem veszi fel a versenyt a házimozival, a soundbar gyártói mégis megtalálták azt a bizonyos piaci rést, amivel helyet szereztek maguknak. Ennek a sikere abban rejlik, hogy ellentétben a házimozik nagy helyigényével, itt csak egy lapos eszközről van szó, amelyet tetszés szerint elhelyezhetünk bárhol a szobában, és akár vezetékkel, vagy anélkül rácsatlakozunk a tévére, és már élvezhetjük is a filmet. Ez a megoldás is jóval magasabb hangminőséget nyújt, mint a tévé, így élvezhetőbbek lesznek a filmek, nagyobb élményben lesz részünk. Ez a kis lapos szerkezet felhozza a hang minőségét arra a szintre, mint a látvány, így egy komplex élményhez jutunk. Ezt a megoldást azoknak ajánljuk, akik nem szeretnének sokat bajlódni a beüzemeléssel.