hangfalak

Hangfalak

 

Aki szereti a zenét, annak biztosan vannak az otthonában hangfalak. Az otthon használt eszközök persze más teljesítményűek, hiszen csak egy szobát kell betölteni hanggal, míg a professzionális hangeszközök koncerttermeket töltenek meg tiszta hanggal, hogy mindenki élvezni tudja a hangversenyt. A hangfal juttatja el hozzánk a hangot, amikor akár élőben zenél egy együttes, vagy egy felvétel hangját felerősíti a lehető legjobb minőségben. Nagy szerepe van abban, hogy hogyan érkezik meg hozzánk az adott zene, ezért fontos a jó minőség. De aki igazán szereti a zenét otthonában is magas minőségben hallgatni, annak igazán nem mindegy, hogy milyen eszköz közvetíti a hangokat.

 

Mi a különbség a passzív és az aktív hangfalak között?

Hangközvetítő eszközök sokaságát lehet kapni különböző minőségben és árfekvésben, attól függően, hogy mire van szükségünk, azonban van még egy fontos dolog, hogy mi alapján válasszunk. Mit jelent, ha egy hangfal vagy hangfalszett aktív vagy paszív? Melyik a jobb? A különbség annyi, hogy a passzív hangfalban nincs erősítő, szemben az aktívval, így aztán nincs szükség saját tápellátásra sem. Az ilyen megoldásokat főleg nagyobb termek hangosítására használják. Ebben az esetben ajánlatos jó minőségű univerzális erősítőt használni, hogy a hangok a legtisztábban érkezzenek hozzánk. Az aktív hangfalak tartalmazzák a beépített erősítőt, amelyet kifejezetten ahhoz az eszközhöz terveztek, ennek következtében egy kompaktabb megoldást kapunk. Bár kevesebb helyet foglalnak, azt mégsem mondhatjuk, hogy könnyebben szállíthatók, hiszen a súlyuk nehezebb. Használatukhoz elengedhetetlen a jelkábel és a tápkábel. A gyártók arra törekednek, hogy minél keveseb legyen a torzítás, ebben megelőzik a passzív versenytársukat. Főleg stúdiókban alkalmazzák szívesen ezeket az eszközöket. Arra a kérdésre, hogy melyik a jobb, nem lehet egyértelmű választ adni, hiszen ez többnyire ízlés kérdése, de ha végignézünk a választékon, akkor némileg az aktív hangfalak felé irányul a nagyobb érdeklődés. Ár tekintetében sincs nagy különbség, inkább azt kell eldönteni vásárláskor, hogy mire szeretnénk használni, és hogy mekkora térben fog állni. Ha otthonunkban szeretnénk zenét hallgatni, akkor előnyösebb az aktív változatot választani, hiszen kevesebb helyet foglal, mert beleépítették az erősítőt. Olyan modern dizájnnal ellátottak ezek az eszközök, hogy kifejezetten díszítik a szobát, nagy hangsúlyt fektettek a külalakra is, hiszen tisztában vannak azzal, hogy egy lakásban nem valami szép látvány pár ormótlan darab, amit kerülgetni kell.

 

Mit kell végigondolnunk vásárlás előtt?

Amit meg kell fontolnunk vásárlás előtt, az az, hogy milyen célra keressük a legelőnyösebb eszközt.

Aki munkavégzésre, hangszerkesztésre szeretné a megfelelő dobozt megtalálni, akkor a legjobban teszi, ha a stúdió hangfalak közül választ ki egy típust. Igaz, hogy nem olyan szépek, mint az otthonra szántak, de nem is ez a cél. Nem túl mutatósak, de egy stúdióban a tiszta hangzás a legfontosabb, ami megmutatja a legkisebb hibát is a felvételen.

Aki kisebb rendezvényekre keresi a megoldást, mint például esküvők, iskolai rendezvények, ahol körülbelül 200 ember vesz részt, annak egy kisebb teljesítményű eszköz is elég. Ha valamivel profibb hangzást szeretnénk elérni, akkor érdemes a kissé drágább, de nagyobb teljesítményű darabok között válogatni. Ezek már alkalmasak falunapok rendezvényeire, vagy profi rendezvényszervezőknek elengedhetetlen eszköz, illetve hakni zenekarok is ebben a minőségben és terjedelemben szólalnak meg.

Látható, hogy minél nagyobb a helyszín, annál nagyobb teljesítményre van szükség, azonban ez magában még nem elegendő, mert nagyon fontos, hogy a hang tisztán szóljon, hogy aki hallgatja a koncertet, annak egy felejthetetlen élményben legyen része. Fontos, hogy a mély és a magas hangok is úgy jöjjenek elő a dobozból, hogy maximális zenei élményhez jusson a részt vevő.

A nagy szabadtéri események, fesztiválok, koncertek lebonyolításához a legjobb minőségű hangfalak szükségesek. Ezen nem szabad spórolni, mert a koncert rovására mehet a dolog. De mivel ezekben az esetekben remélhetőleg szakemberek választják ki a megfelelő hangszetteket, ők tudják, hogy mire figyeljenek oda, és hogy melyek az erre legalkalmasabb eszközök.