HI-FI állványok

Hifi állványok

 

A különböző elektronikai berendezések elhelyezésére a legalkalmasabbak a hifi állványok. Jellemző rájuk, hogy polcokkal látják el, ahova befér például az erősítő, a házimozi rendszer, és egyéb berendezések. Ezeknek az állványoknak a háta nem beépített, hogy a vezetékeket ki lehessen vezetni. Magasságukat tekintve egy méternél nem magasabbak, mert általában a tetejére egy nagy méretű tévé kerül, így mindent egy helyen tudhatunk.

Mivel egy bútordarabról beszélünk, fontos arra figyelmet fordítani, hogy hol fog elhelyezkedni. Általában a nappaliban kap helyet, ahol lehetőség van az egész családnak filmet nézni, játszani, zenét hallgatni. Érdemes a nappali stílusában és színvilágában választani állványt, ami nem nehéz, hiszen nagyon sokféle változata kapható.

 

Miért fontosak a hifi állványok?

Gondoljunk bele, hogy veszünk egy nagyon jó minőségű, drága berendezést, hazavisszük és feltesszük a polcra a könyvek közé. Ugye, hogy elég valószínűtlen? Aki tisztában van azzal, hogy milyen eszközt vásárolt, az olyan helyre teszi, ahol ki tud teljesedni, és ahol minden jó tulajdonsága  megmutatkozik. Egy könyvespolc nem a legjobb megoldás. Hogy miért? Mert a direkt ezeknek az elektromos berendezéseknek a tárolására szolgáló bútor nemcsak egy egyszerű bútordarab, hanem egy speciálisan előállított, a rezgéseket felfogó szerkezetről van szó. Sőt, az audió berendezések hangminőségét is képesek javítani. Az állványokat úgy állították elő, hogy azok megfeleljenek a rezgéscsillapításnak, és segítsék a minőségi hangzás elérését.

 

Milyen hifi állványok közül válogathatunk?

Anyagát tekintve nagyon gazdag a választék. Egy ilyen professzionális állvány készülhet tömör fából, bútorlapból, fémből, esetleg üvegből vagy műanyagból, és ezek keverékéből. Olyat érdemes választani, amelyik hangulatában belesimul a lakásunk bútozatába. Nagysága lehet szimpla vagy dupla széles, ez attól függ, mennyi helyet szánunk ennek a bútornak, illetve mit szeretnénk még tárolni benne, esetleg különböző tartozékok, kábelek vagy fejhallgatók, fülhallgatók is helyet találhatnak benne, így minden egy helyen lesz.

A formájuk is igen sokféle ezeknek a bútordaraboknak, gyakori a sarokbútor, vagyis egy háromszög alakot képzeljünk el, amit betolhatunk a sarokba. Ez egy igen helytakarékos megoldás. Manapság megjelentek az íves kialakítású hifi állványok, melyek eleganciát kölcsönöznek nekik. De a laggyakoribb a négyzetes vagy téglalap alapú bútor, melyet a fal mentén helyezhetnek el.

Valaki a zárt bútort részesíti előnyben, amikor elrejt szinte mindent, és sokan a nyitott megoldást kedvelik, amikor minden berendezés látható.

Fontos még az is, hogy az állvány mögött viszonylag tartsunk rendet a kábelrengetegben, bár amióta vezeték nélküli csatlakozás is lehetséges, azóta kevesebb kábelt használunk.

 

Mennyibe kerülnek a hifi állványok?

Az árak aszerint nőnek, hogy mekkora figyelmet fordítottak arra a kivitelezők, hogy például a lábak, polcok vagy az alátámasztások milyen minőségben vannak jelen. Ez ugyanis nagyon fontos a tiszta hangzás szempontjából.

Ami még befolyásolja az árat, az a bútor anyaga. A tömörfa bútor nyilván valamivel drágább, mint a bútorlapból készült társa. A méret is fontos, mert a nagyságtól is függ az árfekvés.

Ha végigondoljuk ezeket a tulajdonságokat, akkor tudni fogjuk, hogy nekünk mire van szükségünk. Az állvány kiválasztása legalább olyan fontos, mint maga az audió berendezés kiválasztása. De ha minderre gondot fordítunk, akkor nem fogunk csalódni, és számtalan kellemes élményt kaphatunk ezektől a hangeszközöktől, melyeket a mi szórakoztatásunkra alakítottak ki.

A tervezők olyan külső megjelenést alakítottak ki az állványoknak, melyek megfelelnek minden esztétikai elvárásnak, hiszen általában a nappaliban, a főhelyen állítják fel azokat, többnyire a kanapéval szemben. Ezért fontos, hogy a hifi állványok olyan megjelenést kapjanak, melyek a funkció mellett a szemnek is kellemesek legyenek.

Ma már a színvilága is bátrabb ezeknek a bútoroknak, míg régen a fekete dominált, esetleg egy világosab fautánzat, mára megjelentek a színes állványok, főleg a fehér igen népszerű. Egyre több a megjelenési forma, ma már akár bambuszból vagy rattanból is választhatunk magunknak profi állványt. Ne felejtsük el, hogy hosszú évekre választunk, pont mint egy bútor esetében, ezért döntsünk úgy, hogy minden szempontot figyelembe veszünk.