Új referencia minőségű hálózati lejátszó: Naim NDS

A 2012. február 24-én kezdődő bristoli Sound and Vision kiállításon mutatja be a Naim a legújabb referencia kategóriába tartozó hálózati játszóját, az NDS-t. A várhatóan májusban szállítható új digitális forráskészülék a gyártó elvárásai szerint olyan minőségű zene reprodukcióra képes akár CD rippekről is, amit más játszók legfeljebb nagy felbontású felvételekkel érhetnek el.

Az NDS internetes rádióként, 3 bemenetes D/A konverterként is használható, de képes iPod, iPhone, iPad forrásokról is játszani illetve használható USB memória is külső tárolóként az előlapon lévő USB csatlakozón keresztül.

Vezérelhető a szintén az előlapon található billentyűkkel, de a tartozékként szállított infra távvezérlővel és az ingyenes iOS szoftverrel, az n-Streammel is.

Beépített tápegységet nem tartalmaz, használatához a Naim XP5 XS, XPS 2 vagy 555PS külső tápegységek használhatóak. Az 555PS-ből akár kettő is használható, az analóg és a digitális áramkörök egymástól független táplálására.

Az NDS műszaki alapjait a Naim CD555 és a Naim DAC megoldásai teremtették meg. A két nagy méretű nyomtatott áramköri lapja a CD555-höz hasonlóan rúgókra függesztett nehéz rézlapokon csatlakozik a készülékházhoz. A két nyomtatott áramköri lap így egymástól és a háztól is mechanikusan elcsatolva működik. Szintén független a két lap földelése is, amit amit speciálisan kialakított réz síneken keresztül valósítanak meg.

A beérkező adatok pufferelése már közvetlenül a DSP áramkörök saját belső és nem az eddigiekben használt külső memórián keresztül történik. Ezáltal számottevően csökken a termelt rádiófrekvenciás zaj. Különleges árnyékolást kaptak a vezérlő és a streaming modulok, szintén a rádiófrekvenciás zajok csökkentése érdekében. Így mind a sugárzott, mind a vett zavarok mértéke jelentősen csökkent.

Az NDS ugyanazt a 16-szoros túlmintavételezést használja, mint a Naim DAC, 40 bites SHARC DSP áramkörrel megvalósítva, egyedileg módosított Butterworth szűrést használva. Így megakadályozza a fázishibák megjelenését a hallható  hangsávban. A szűrő algoritmus a maximális hatékonyság és a legkevesebb rádiófrekvenciás zaj keletkezése érdekében mindössze 5 soros kódot használva fut. Így sokkal kisebb a tápegység terhelése is, ami évtizedek óta minden Naim eszköz esetében elsőrendű fontosságú törekvés.

Fontosabb jellemzők:

– UPnP hálózati lejátszó, amely képes a trackek között szünetek nélkül játszani (gapless playback)
– internet rádió
– 3 S/PDIF bement, 192 kHz/24 bites mintavételig használható
– iPod/iPad/iPhone csatlakozás
– Streamként játszható formátumok: WAV, FLAC, AIFF, ALAC, AAC, WMA, Ogg Vorbis , MP3
– USB memóriáról történő lejátszás az előlapi csatlakozáson keresztül
– Ethernet és drótnélküli hálózati csatlakozás
– Többféle külső tápegységgel, könnyű tovább fejleszthetőség
– SHARC 40 bites DSP jitter eltávolításhoz és Naim algoritmusú túlmintavételezéshez
– Naim által fejlesztett 16-szoros túlmintavételezési technológia és digitális szűrés
– Meghatározó fontosságú konstrukciós elemek optikai és galvanikus leválasztása
– Pufferelt digitális kimenet 75 ohmos BNC csatlakozón
– Földelési megoldás választó kapcsoló
– DSP vezérlés optikai úton leválasztva a többi részegységtől
– Mechanikusan rezgéscsillapított függesztett tartók a két rétegű analóg és a 6 rétegű digitális áramköri lapok számára
– Egyedileg mért és válogatott PCM 1704 létra DAC
– Minden kritikus részegység különlegesen árnyékolt házban
– OLED kijelző
– A Naim referencia sorozatnál használt nem mágnesezhető, alacsony rezonanciájú és alacsony mikrofóniájú készülékház
– Brit tervezés és építés

 

Részletes műszaki leírás a konstrukcióról:

Naim NDS white-paper