M2Tech HiFace számítógépes audio újdonságok a müncheni high-end audio kiállításról

Az olasz M2Tech számos újdonságot mutatott be a májusban megtartott és az itteni oldalakon is bő képanyaggal illusztrált kiállításon, amelyek többsége már a nyáron rendelhető és szállítható lesz.

Már rendelhető és júniusban szállítható is, az Evo Supply, ami a HiFace Evo USB2 SPDIF/AES/I2S átalakítóhoz gyártott különleges akkus tápegység. A 2400 mAh kapacitású Li-Ion akkumulátorokat használó 9V-os tápegység automatikusan tölt, amikor szükséges, 500 mA folyamatos és 1A csúcs áramot képes biztosítani, egy töltéssel 8 órán keresztül képes meghajtani a HIFace Evo-t. A kimenete az akkuk kímélése érdekében kikapcsolható, amikor nincs használatban.

Nemcsak az analóg lemezekkel, szalagokkal rendelkező hifistákat, de akár a profi felvételkészítőket is érdekelheti az M2Tech Joplin névre keresztelt akár 384kHz/32 bit mintavételezéssel is dolgozni tudó, USB2 csatlakozású A/D konvertere.

A beépített DSP-alapú digitális RIAA korrekcióval rendelkező ADC akár 70 dB erősítést kivánó hangszedőket is ki tud szolgálni kis zajú analóg bemeneti fokozatának segítségével és ismeri az összes fontosabb RIAA korrekciós görbét ( RIAA, Decca FFRR, EMI, RCA, Mercury…). Az AES/SPDIF kimenetein keresztül 192 kHz/24 bites mintavételezésig, az USB kimenetén keresztül akár 384 kHz/32 bites mintavételezésig is képes analóg forrást digitalizálni. SPDIF bemenetén keresztül más ADC digitális kimenetét is az USB csatlakozáson keresztül be tudja vinni számítógépbe. A megfelelő bemeneti szint beállításához rendelkezik gain szabályzási lehetőséggel. A számítógéppel kapcsolata aszinkron lesz, ami azt jelenti, hogy a számítógép az ADC-be épített precíz órajelet használja az USB kapcsolat felépítésekor, ahhoz szinkronozza magát. Az analóg áramkörök kialakítása igen magas, 123 dB jel/zaj viszont eredményez, ami segíti a magas mintavételi frekvencia adta lehetőségek minél jobb kihasználását. Az eszköz ára töredéke lesz más 384 kHz mintavételezéssel is működni tudó konvertereknek és lesz hozzá igényes külső 3500 mAh kapacitású Li-Po akkus tápegység is, amivel nemcsak a Joplin ADC, de a Young 384 kHz képes USB2 DAC tápellátása is biztosítható. A tápegység 15V, 1 A tápellátást biztosít és 12 órán keresztül használható egy töltéssel.

Akik szükségét érzik, azok vásárolhatnak majd az ADC, DAC és számítógép közös külső órajelről történő használatához M2Tech órajelgenerátort is, Evo Clock néven. Az Evo Clock a piac első, megfizethető akár 384 kHz frekvenciájó órajelet is generálni tudó készüléke lesz és kifejezetten a HiFace Evo kiegészítőjeként kerül a piacra.

Az Evo Clock extrém precizitású, alacsony fáziszajú, hőkompenzált órajelgenerátor, 44.1 kHz és 384 kHz között minden ismert mintavételi frekvenciához generál órajelet. Két kimenete van.

A végére tartogattuk a lassan már egy éve beharangozott, de eddig csak papíron létező ultra high-end D/A konvertert a Vaughan DAC-ot, ami most már a maga fizikai valójában is megjelent és úgy tűnik, hogy lassan rendelhető is lesz.

Az összesen 8 db D/A konverter chipet tartalmazó eszköz (csatornánként 4 db, monó módban) minden földi jóval fel lett ruházva, 384 kHz-ig működő, második generációs HiFace USB2 technológia, dual mono AES, SPDIF, I2S digitális bemenetek, órajel fogadás, szimmetrikus és aszimmetrikus kimenetek, távvezérelhető hangerő és balansz szabályozás az előlapon lévő gombbal a fontosabb jellemzői. A 384 kHz mintavételezésű digitális jelfolyam nemcsak USB, de a dual AES csatlakozásokon keresztül is csatlakoztatható a Vaughan DAC-hoz. A 130 dB jel/zaj viszony eléréséhez külünleges tápegység is szükséges, így itt is akkus tápot használ a gyártó, de itt már a gépen belül, nem külön dobozban.

A 8 db 32 bites D/A konverter chip DSP-vel történő kombinálására egy eddig nem ismert, teljesen új technológiát fejlesztett ki az M2Tech, így minden eddiginél valósághűbb hangreprodukciót igérnek.

Meglátjuk.